Neo Performans

Sanat Yönetmenliğini Prof. Gülten İmamoğlu’nun gerçekleştirdiği Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün ilk etkinliği “NEOPERFORMANS”, Türkiye’de ilk kez sahnelendi. Projede Beden Müzikçisi Özgü Bulut ve Soundpainter Sonat Coşkuner’in müzik ve resim alanındaki akademik çalışmalarını aynı sahnede bir araya getirme arzusunun bir sonucu olarak ortaya çıkan, doğaçlama resim, Soundpainting ve seyirci etkileşimli beden müziğinin birleşiminden oluşan etkinlik, 19 Mayıs Ünviveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından sanatsal projelere destek kapsamında gerçekleştirilen “NEOPERFORMANS” etkinliği ilk kez Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. 21 Aralık 2015 Pazartesi günü saat 18.00'da Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinliğe etkinliğin aynı zamanda Sanat Yönetmenliğini yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Gülten İmamoğlu ile öğrencileri, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi, Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Soundpainter orkestra şefi Yard. Doç.Dr. Sonat Coşkuner, ve OMÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Beden Müzisyeni Doç. Muzaffer Özgü Bulut sahne aldılar.

Besteci Walter Thompson’un son 30 yıl zarfında icracılar için yarattığı Soundpainting, 1500’den fazla jest içeren işaret dilidir. Temsilcileri giderek artmakta olan, müzik ve hareket performansı, ile ilgili akademik çalışmaların Türkiye’deki –henüz tek- adresi Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’dir.

Disiplinler arası uygulaması ile Neoperformans olarak adlandırılan Soundpainting performansı Soundpainter şefinin ve Beden Müzisyeni’nin (Bodypercussion) yarattığı doğaçlama ve seyirci etkileşimli etkinlikte; kalabalığın bedenlerinin aynalama ve yansılama oyunları yoluyla çıkardıkları seslerin birleşimiyle, dansçılar ve tiyatrocuların yanı sıra; ressamlar  duydukları seslerin psikolojik tepkimesine dayalı resim yapmıştır.  Farklı disiplinler iç içe geçişerek sesler renklere; bu renkler Soundpainter’ın işaretlerine, işaretler yeniden seslere dönüşür ve sürer, gider.

‘Neoperformans’; Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD)  II Ankara Sanat Buluşması’nda, Ankara Çağdaş Sanatlar ve Kültür Merkezi Konser Salonu’nda - 21 Aralık 2015 Pazartesi saat 18.00 de tüm sanatseverlere açık gerçekleştirilmiştir.